Shiatsu

Shiatsu is een Japanse drukpuntmassage die werkt via de meridianen, oftewel energiebanen, in het lichaam. Bij paarden helpt Shiatsu om blokkades op te heffen, het lichaam in balans te brengen en het zelfherstellend vermogen te stimuleren.
Deze zachte, maar doeltreffende techniek werkt zowel fysiek als emotioneel:
- Het bevordert ontspanning en vermindert stress.
- Het verbetert de doorbloeding en lymfestroom.
- Het kan helpen bij spier- en gewrichtsklachten, spijsverteringsproblemen of hormonale disbalans.
- Het ondersteunt paarden die gevoelig zijn voor prikkels of gedragsproblemen vertonen.
- Het is ideaal als onderhoudstherapie om je paard in goede conditie te houden.
Shiatsu is niet alleen geschikt bij klachten, maar ook preventief. Het biedt een moment van rust, verbinding en diepgaande zorg voor je paard.
Osteopathie
In april 2022 ben ik gestart met de opleiding osteopathie voor paarden aan de Hippo Sofia Academie. Intussen zit ik in de afrondende fase, waarbij ik werk aan mijn thesis en stage om mijn diploma te behalen.
Osteopathie is een zachte, manuele behandelmethode die het lichaam van het paard in zijn geheel benadert. Door blokkades op te sporen en te behandelen, wordt de balans in het lichaam hersteld. Dit draagt bij aan een betere mobiliteit, minder pijn en een verbeterd algemeen welzijn. Het is ideaal voor paarden met onverklaarbare klachten, prestatieverlies of als ondersteuning naast reguliere diergeneeskunde.

Cranio-sacraal therapie


Cranio sacraal therapie is ontstaan vanuit de osteopathie en werkt in op het hoofd, de wervelkolom en het bekken. Op die manier wordt het zenuwstelsel, het hormoonstelsel en het immuunsysteem mee behandeld. Er wordt met een lichte druk gewerkt op verschillende botstukken en hun bezenuwing om zo druk van het hoofd af te halen.
Een paard kan teveel druk op zijn hoofd krijgen door zich bijvoorbeeld te stoten, maar ook door gebruik van halster, hoofdstel, bit, bijzetteugels,… Ook kan er veel druk en spanning komen op de neus en het kaakgewricht en zo zullen de prestaties van het paard negatief beïnvloed worden.
Cranio sacraal therapie kan worden gebruikt bij zowel zieke als gezonde paarden, van alle leeftijden. Cranio heeft een goed effect op het zelfgenezende vermogen van het lichaam en het immuunsysteem wordt wakker gemaakt. Je hoeft dus niet te wachten tot er klachten ontstaan.
Enkele voorbeelden waarbij cranio-sacraal therapie hulp kan bieden:
- Na een trauma of ongeluk bv. Uitglijden, vallen, overkop gaan, vast rollen
- Hoofdpijn
- Headshaken
- Kopschuw
- Na bezoek van de tandarts
- Na een operatie
- Evenwichtsstoornissen en ataxie
- Problemen met balans
- Kantelen van het hoofd
- Sinusproblemen
- Spanning op het hoofd, kaakgewricht, halswervels
- Hormonale problemen
- Rugproblemen
- Heupproblemen
- Paarden met veel spanning, onrust, vaak verschieten
- Gedragsproblemen
- …
Triggerpunt massage


Wat is een triggerpunt?
Een triggerpunt is een pijnlijke, geïrriteerde plek in een spier die aanvoelt als een hard knobbeltje. Zo’n spierknoop zorgt ervoor dat de spier veel strakker is aangespannen. Zenuwen kunnen inklemmen, het is nadelig voor de bloedcirculatie in de spier en het belemmert de afvoer van afvalstoffen waardoor deze gaan opstapelen. De spier kan zich minder goed aanspannen en ontspannen waardoor zijn functie verminderd is. De pijn kan plaatselijk zijn, maar kan ook uitstralen naar een andere plaats in het lichaam. Door de verkramping zal de spier korter zijn en spanning uitoefenen aan zijn aanhechtingspunten. Door het bindweefsel dat zich rondom de spieren bevindt, zal de pijn zich ook geleiden naar andere spieren.
Triggerpunten kunnen zichzelf niet zo gemakkelijk ontspannen waardoor klachten heel lang kunnen aanhouden en het paard voortdurend pijn kunnen geven.
Hoe ontstaan triggerpunten bij paarden?
Triggerpunten kunnen ontstaan in acute of chronische situaties waarin spieren op een verkeerde manier worden gebruikt:
- Overbelasting van de spieren door het steeds herhalen van dezelfde beweging
- Overbelasting door kortdurende zware inspanning
- Door langdurig aanspannen van de spieren
- Na een lange periode van inactief zijn of lang op stal staan waardoor de spieren verzwakken en verstijven
- Verkeerde houding tijdens het trainen en verkeerd gebruik van hulpteugels
- Stress: Dit leidt tot een verhoogde spierspanning waardoor triggerpunten kunnen ontstaan
- Trauma/ongevallen, hevige schokken opvangen
- Slecht passend zadel
- Scheve wervels, bouw van het paard,…
Het kan ook gaan om een samenhang van gebeurtenissen. Soms is er een duidelijke oorzaak maar soms kunnen klachten heel geleidelijk aan ontstaan en worden problemen niet altijd herkend. Als het paard stijfheid en krachtverlies vertoont, minder goed beweegt en minder goed presteert, kan triggerpunt massage een oplossing bieden.
Hoe werkt triggerpuntmassage?
De triggerpunten worden opgespoord door behulp van palpatie met de handen en vingers. Triggerpuntmassage spoelt het weefsel schoon en zorgt ervoor dat de spierknopen zich ontspannen waardoor de pijnklachten zullen afnemen. Bij de behandeling wordt er gebruik gemaakt van verschillende technieken. Er wordt druk uitgeoefend op het triggerpunt tot deze ontspant, de spier wordt gemasseerd, soepel gemaakt en gestretcht.
Het wordt afgeraden om na deze behandeling het paard meteen weer op stal te zetten. Het is beter om het paard nadien minstens 20 minuten te laten stappen of te rijden.
Sportmassage

Bij deze massage is er extra aandacht voor de spieren. Door zowel diepe als zachte massagetechnieken wordt een betere doorbloeding bekomen. Op deze manier worden afvalstoffen beter afgevoerd en wordt het herstel van de spieren bevorderd. Sportmassage is heel doeltreffend om blessures te voorkomen of te herstellen, pijn te verlichten en het werkt ontspannend.
Wil je een betere sportprestatie voor jouw paard? Maak dan nu een afspraak!
Prijzen
Per behandeling: €75 (Uitgebreide anamnese + behandeling)
Vervoerskosten bij meer dan 10 km vanuit Broechem: 0,35 euro/kilometer.
Bij ernstige problemen is het belangrijk om eerst een dierenarts te raadplegen! Diagnoses dienen gesteld te worden door een dierenarts.
Er worden geen behandelingen gedaan bij drachtige merries of veulens.
Indien verlet, gelieve tijdig te annuleren.
Het paard dient proper en droog te worden aangeboden.